welkom massagevormen zhinengqigong nieuws tarieven contact links
 
 
>massagevormen > Zen Shiatsu

Wat is Zen shiatsu:

Shiatsu betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en              met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden. Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de patiŽnt, beÔnvloedt hij de energiestroom in de meridianen. Deze energiestroom wordt ki genoemd. Een shiatsu behandeling geeft een gevoel van ruimte en ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk.

Shizuto Masunaga (Japan) ontwikkelde deze vorm van shiatsu. Hij studeerde westerse psychologie en Chinese geneeskunde en combineerde dit met shiatsu. Hij verfijnde ook de bestaande diagnosemethoden. Verder ontwikkelde hij in dit systeem bepaalde oefeningen, de zogenaamde Makko Ho oefeningen. Dit gaf hij de naam Zen shiatsu, genoemd naar de eenvoudige en directe manier waarop de zenboeddistische monniken in Japan de spiritualiteit benaderden. 

Een shiatsu behandeling reguleert de werking van het zenuwstelsel, verhoogt de weerstand van het lichaam tegen ziekte, verbetert de bloedcirculatie en reinigt op die manier de weefsels en versoepelt het lichaam.

Shiatsu wordt traditioneel gegeven op een futon (een Japanse matras) die op de grond ligt. De behandeling wordt door de kleren heen gegeven.
  
Zen Shiatsu is geschikt om verschillende klachten aan te pakken of te verlichten
  
                                                                                                                                   *hoofdpijn

* rugklachten
  
* slapeloosheid
  
* depressieve klachten
  
* menstruatieklachten 

* spijsverteringsklachten

* vermoeidheid

Shiatsu is een holistische therapie. Dat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de betrokkene. De eerste keer wordt er een uitgebreide intake afgenomen voordat de behandeling wordt gestart.